Sivut

tiistai 28. tammikuuta 2014

Kulttuurista

Eräs näkemys maailman kulttureista


Noniin, nyt olen toivoakseni sekoittanut teidän kaikkien päät totaalisesti löpinälläni alku:n luonteesta, joten laitan heti perään lisää päänsärkyä tulemaan: Mitä ihmettä se tutkimamme "kulttuuri" sitten on?

Olemme varmasti tottuneimpia ajattelemaan kulttuuria korkeakulttuurin kautta: taide, (klassinen) musiikki, "korkeakirjallisuus". Joillekin sana "kulttuuri" saattaa yhdistyä latinakieliseen alkuperäänsä "cultura", viljellä maata. Joku taas saattaa muistaa yläasteen historiantunnilta "muinaiset korkeakulttuurit" hedelmällisissä jokilaaksoissa. Kulttuuri on kuitenkin paljon näitä laajempi asia. Alku:n mielessä kulttuuri on ennen kaikkea ihmisten tapoja, uskomuksia, käytänteitä ja tottumuksia, näiden muodostama kokonaisuus ja järjestelmä on se, mitä me tutkimme. 

Kulttuuri on tätä kautta myös ihmisten välistä kommunikaatiota, joka näyttäytyy siis heidän välisenään toimintana ja vuorovaikutuksena. Kulttuurisissa käytänteissä on järkeä vain suhteessa muihin ihmisiin, yksinään on hyvin vaikea luoda kulttuuria. Kulttuuri antaa toiminnallemme kehyksen ja merkityksen, saman kulttuurin sisällä ihmiset (yleensä) ymmärtävät toisiaan.

Kulttuuri on myös merkitysjärjestelmä. Tämä selittää, miksi eri kulttuureissa samakin asia voidaan ymmärtää hyvin eri tavoin. Esimerkiksi kävisivät vaikkapa kauneuskäsityksemme: kauneudella ja estetiikalla on sijansa kaikissa inhimillisissä kulttuureissa, mutta se, minkä ymmärrämme kauniiksi, vaihtelee rajusti sen mukaan missä kulttuurissa elämme.


Kulttuurin sisällä puhutaan usein "alakulttuureista", koska samankaan kulttuurin sisällä kaikki eivät tietenkään koe asioita täysin samoin. Silti väittäisin, että vaikka esimerkiksi "goottilainen" -alakulttuuri löytyy sekä vaikkapa Japanista, että Suomesta, goottilainen estetiikka poikkeaa näiden kulttuurien välillä melko suuresti toisistaan. Onko jo riittävän sekavaa?
Puhuttaessa kulttuureista on muistettava, että kulttuuri on aina olemassa vain suhteessa aikaan ja paikkaan, ja lisäksi kulttuurit ovat koko ajan vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä aiheuttaa merkitysten siirtymistä kulttuurista toiseen, sekä kulttuurien "sekoittumista" toisiinsa. Juuri tätä on globalisaatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti