Sivut

perjantai 24. tammikuuta 2014

Mitä se AlKu sitten oikein on?

 Kulttuuria?
Niin tämäkin!

Ihmisten yleisin kysymys kertoessani opiskeluistani kuuluu: "Hä? Mikä ihmeen alue- ja kulttuurintutkimus?" Niin... aikamoisena sanahirviönä itsekin tuota nimeä pidin kun ensimmäisen kerran luin sen Helsingin yliopiston sivuilta kolmisen vuotta sitten.

Minun on heti myönnettävä, etten todellakaan ole edelleenkään paras ihminen selittämään tätä asiaa, ja alue- ja kulttuurintutkimuksen, tuttavallisemmin AlKu:n, sisälläkin kiistelemme jatkuvasti niin oppiaineen kuin tieteenalankin painotuksista. Yksinkertaisimmin selitettynä alku (Helsingin yliopistossa) on kattotermi entisen Renvall -instituutin sisällä toimineille aluetieteen aineille. Ai, eikö tämäkään selittänyt? En ole yllättynyt.

Alku:ssa siis yhdistyvät aluetutkimus (Area studies), jossa tutkimuksessa painotetaan selkeämmin maantieteellisiä seikkoja, kuten valtioiden rajoja, ja kulttuurintutkimus (Cultural studies), jossa fokuksena ovat ihmisten tavat elää maailmassa, heidän kokemuksensa, uskomuksensa ja heitä yhdistävät kulttuuriset käytänteet (esimerkiksi koulutus, tai kieli).

Helsingin yliopistossa meitä "alkulaisia" tai "alkuihmisiä" opiskelee kuudella aluelinjalla: minun tapaani Euroopan tutkimuksessa eli EKA:ssa, Latinalaisen Amerikan tutkimuksessa (LAM), Pohjois-Amerikan tutkimuksessa (PAM), Pohjoismaiden tutkimuksessa eli Nordenissa, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksessa (Vietti), sekä Itäisen Keski-Euroopan, Balkanin ja Baltian tutkimuksessa (IKEBB). Viimeksi mainittua lukuun ottamatta me kaikki kuulumme Makulaan eli Maailmankulttuurien laitokseen. Kehitysmaatutkimus ja Aasian tutkimus sen sijaan eivät kuulu AlKu:n piiriin.

Tämän monimutkaisen jaon lisäksi jokainen alkulainen valitsee itselleen tarkemman alueellisen erikoistumisen, minun tapauksessani tämä alue on Iso-Britannia ja Irlanti. Opinnot ovat eri aluelinjoilla pitkälti eriytyneet, mutta yleisesti niihin kuuluu kieliopintoja, historiaa ja sitten sitä kulttuuria. KAIKKEA kulttuuria. Korkeakulttuuria, populäärikulttuuria, tapoja, tottumuksia. Kaikkia niitä pieniä asioita, jotka tekevät tutkittavasta alueesta omaleimaisen.

Tämän kaiken lisäksi alku on hyvin monitieteinen oppiaine, eli teemme runsaasti yhteistyötä ja käytämme muilta aloilta tuttua käsitteistöä. "Steal what works." :) Alku on hyvin lähellä esimerkiksi kulttuurimaantiedettä ja antropologiaa, ja ensimmäisen suhteen täytyy myöntää, etten ole niiden eroista vieläkään aivan perillä! Muita "läheltä liippaavia" aloja ovat kulttuurihistoria, sukupuolentutkimus, historia, kieliaineet (esimerkiksi englannin filologia), kansatiede, uskontotiede... listaa voi jatkaa lähes loputtomiin, koska, kuten meille juuri luennolla opetettiin: "Kaikki ihmisen toiminta on kulttuuria - kulttuuria on kaikki ihmisen toiminta." (Kiitos vain lainauksesta Anu Korhoselle) Kulttuurin käsitteen mielenkiintoisiin koukeroihin palaan varmasti myöhemmissä postauksissani!

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti